Nieuwe schuldhulpaanpak: duizenden mensen schuldenvrij zonder afbetaling

Heb je schulden en een laag inkomen, maar lijkt aflossen onmogelijk? Met de nieuwe schuldhulpaanpak hoef je soms niets meer terug te betalen aan schuldeisers, omdat er simpelweg geen ruimte is in jouw budget. Dankzij een slimme rekenmethode krijgt jij precies wat je nodig hebt om rond te komen, zonder dat aflossingen je verder in de problemen brengen. Rond 6.000 mensen zijn sinds juli al schuldenvrij zonder persoonlijke afbetaling. Wil jij ook deze kans grijpen? Meld je nu aan via ons formulier en ontvang hulp die bij jouw situatie past.

 

Key Takeaways:

  • Dankzij een nieuwe rekensystematiek van NVVK betalen circa zesduizend mensen met een laag inkomen sinds juli niets terug aan schuldeisers, omdat zij geen ruimte hebben om af te lossen.
  • Ongeveer een derde van de hulpvragers heeft zowel onvoldoende inkomen als geen vermogen om schulden af te lossen, waaronder 16% met betaald werk, waardoor traditionele aflossingsverplichtingen niet haalbaar zijn.
  • De grootste schuldeisers zijn de Belastingdienst en zorgverzekeraars, en hoewel het aantal schuldhulpvragen en regelingen stijgt, krijgen mensen vaak een aflossingsregeling van 18 maanden waarna ze schuldenvrij zijn.

Achtergrond van de Schuldhulpverlening

Wanneer jij worstelt met schulden, biedt schuldhulpverlening een gestructureerde weg om weer grip op je financiën te krijgen. De laatste jaren is de aanpak geëvolueerd, omdat traditionele methodes niet altijd effectief waren, vooral voor mensen met een laag inkomen. Je hoeft niet langer alles terug te betalen als dat echt niet kan. Dankzij nieuwe methodes zijn inmiddels duizenden mensen verlost van hun schulden, zonder extra financiële druk.

De traditionele schuldhulpaanpak

Voorheen werd er van jou gevraagd om, ook bij een zeer beperkt budget, maandelijks een vast bedrag—vaak rond de 50 euro—te betalen aan schuldeisers. Dit terwijl veel mensen simpelweg niets overhielden om af te lossen. De focus lag vooral op terugbetalen, zonder voldoende oog voor de daadwerkelijke mogelijkheden binnen jouw inkomen. Hierdoor werd het proces vaak onhoudbaar en stressvol.

Onvoldoende ondersteuning voor lage inkomens

Als je een laag inkomen hebt, kan het sociaal minimum vaak niet dekken wat je echt nodig hebt om rond te komen. Ongeveer een derde van de hulpvragers heeft geen enkele ruimte om schulden af te lossen, terwijl zij ook niets kunnen verkopen om schuldeisers te betalen. Dit leidde voorheen tot onrealistische betalingsverplichtingen, wat jouw situatie alleen maar verergerde.

De nieuwe werkwijze van schuldhulpverleners richt zich specifiek op jouw werkelijke leefkosten, waarbij nauwkeurig wordt vastgesteld wat je nodig hebt om te overleven. Daardoor hoef jij, als je inkomen echt niet toereikend is, nu niet meer onnodig af te lossen. Deze aanpak heeft al geleid tot ruim 6.000 mensen die schuldenvrij zijn geworden zonder een cent te betalen. Je krijgt bovendien begeleiding om herhaling te voorkomen, wat deze methode zowel menselijk als duurzaam maakt. Hierdoor is er eindelijk ruimte om te herstellen in plaats van te blijven hangen in schuldenstress.

De Nieuwe Rekenmethode

Met de nieuwe rekenmethode die sinds juli 2024 wordt toegepast, wordt voor jou precies berekend wat je minimaal nodig hebt om van je inkomen rond te komen. Dit bedrag wordt afgezet tegen je totale inkomsten, waarna wordt vastgesteld hoeveel er financieel overblijft voor schuldeisers. Heb je door je lage inkomen niets over om af te lossen? Dan hoef je tegenwoordig niet verplicht te betalen. Hierdoor zijn al zo’n zesduizend mensen verlost van schulden zonder extra financiële druk.

Bepalen van het sociaal minimum

De nieuwe methode richt zich op het sociaal minimum, het bedrag dat je minimaal nodig hebt om te leven zonder financiële zorgen. Hierbij kijkt men niet alleen naar je inkomen, maar ook naar de daadwerkelijke kosten van levensonderhoud. Zo voorkom je dat je wordt gedwongen te betalen terwijl je eigenlijk al krap bij kas zit. Dit voorkomt onnodige schuldenopbouw en zorgt dat je een eerlijke kans krijgt om financieel weer op de been te komen.

Impact op schuldenlast

Doordat je nu alleen betaalt wat werkelijk haalbaar is, vermindert de druk van schulden aflossen aanzienlijk. Dit heeft geleid tot een sterke daling van het aantal mensen dat in een onmogelijke situatie terechtkomt. De gemiddelde schuld, die vorig jaar nog opliep tot bijna 43.000 euro, kan zo beter beheersbaar worden.

De nieuwe aanpak erkent dat, als je inkomen te laag is, terugbetalen onmogelijk is. In de praktijk betekent dit dat je niet langer wordt verplicht een klein bedrag, bijvoorbeeld 50 euro per maand, af te lossen als er simpelweg geen ruimte is. De NVVK schat dat hierdoor al duizenden mensen zonder extra kosten schuldenvrij zijn geworden. Dit vermindert je stress en helpt je voorkomen dat je terugvalt in financiële problemen, zeker wanneer je daarbij professionele begeleiding krijgt.

Wie Profiteert van de Nieuwe Aanpak?

De nieuwe schuldhulpaanpak richt zich speciaal op mensen met een laag inkomen die vaak geen ruimte hebben om schulden af te lossen. Sinds juli zijn ongeveer zesduizend personen dankzij deze methode schuldenvrij zonder ook maar iets af te betalen. Hierdoor krijg jij meer financiële lucht en voorkom je langdurige schuldenproblemen. Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan zeker het artikel Duizenden mensen met laag inkomen van schuld verlost ….

Demografische gegevens van hulpvragers

Bijna de helft van de mensen met een schuldregeling is tussen de 26 en 45 jaar oud, een leeftijdsgroep die vaak midden in het leven staat en financiële verantwoordelijkheden draagt. Daarnaast is er een gemengde groep met uiteenlopende achtergronden, waarbij je ziet dat zowel werkenden als uitkeringsontvangers steun zoeken. Deze diverse samenstelling vraagt om maatwerk in schuldhulpverlening, zodat jouw situatie precies wordt begrepen en aangepakt.

Werknemers versus bijstandsontvangers

Ondanks een betaalde baan heeft 16% van de hulpvragers geen vermogen of bezittingen om schulden mee af te lossen. Tegelijkertijd ontvangt bijna de helft een uitkering. Dit betekent concreet dat ook jij, ongeacht werkstatus, in aanmerking kunt komen voor de nieuwe schuldhulpaanpak, wanneer jouw inkomen onvoldoende is om echt vooruit te komen.

De realiteit is dat werken niet automatisch betekent dat je schulden kunt aflossen. Veel werkenden bevinden zich in een financieel hachelijke situatie, zonder spaargeld of verkoopbare assets. De nieuwe rekenmethode kijkt daarom puur naar wat jij echt nodig hebt om rond te komen, en vermindert zo de druk van schuldaflossing waar dat niet mogelijk is. Dankzij deze aanpak krijg je niet alleen hulp, maar ook begeleiding om herhaling van schulden te voorkomen.

De Rol van Schuldeisers

Als je schulden hebt, spelen schuldeisers een cruciale rol in je schuldhulpverleningstraject. Het goede nieuws is dat niet altijd het volledige bedrag wordt teruggevorderd; vaak is er simpelweg geen ruimte om alles af te lossen. Dankzij de nieuwe aanpak wordt bepaald wat jij echt nodig hebt om rond te komen, waarna wordt gekeken wat er overblijft om schuldeisers te betalen. Dit is een positieve stap die voorkomt dat je onrealistische aflossingsverplichtingen krijgt opgelegd en zo sneller schuldenvrij wordt. Zo wordt jouw situatie serieus genomen en krijg je op maat gemaakte hulp.

Belastingdienst als grootste schuldeiser

De Belastingdienst, inclusief de Dienst Toeslagen, is voor veel mensen de grootste schuldeiser in hun schuldhulpverleningstraject. Dit betekent dat een groot deel van jouw schuld mogelijk uit belastingen en toeslagen bestaat. Het is belangrijk om dit te begrijpen, want juist hier kunnen goede afspraken het verschil maken. Door de nieuwe rekenmethode kan er rekening worden gehouden met jouw financiële situatie, waardoor je niet meer dan eerlijk mogelijk hoeft terug te betalen.

Andere belangrijke schuldeisers

Naast de Belastingdienst spelen ook zorgverzekeraars, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), gemeenten en incasso-organisaties een grote rol in jouw schuldensituatie. Deze schuldeisers eisen vaak verschillende bedragen, wat de totale schuld snel kan doen oplopen. Het is daarom essentieel om een duidelijk overzicht te krijgen en samen met schuldhulpverlening te zorgen voor een realistisch afbetalingsplan.

Deze andere schuldeisers kunnen je snel in financiële problemen brengen als je afspraken niet nakomt, vooral zorgverzekeraars en het CJIB die vaak kortere termijnen hanteren. Gelukkig kun je via schuldhulpverleners je situatie in kaart brengen en afspraken maken die bij jouw inkomen passen. Dit betekent dat je voorkomt dat boetes en extra kosten je verder in problemen brengen en de weg naar schuldenvrij leven makkelijker wordt.

Toename van Hulpvragen en Regelingen

Je merkt wellicht dat steeds meer mensen hulp zoeken bij schuldhulpverlening. Dit komt mede doordat gemeenten eerder contact zoeken bij betalingsachterstanden en mensen sneller worden gewezen op mogelijkheden. Hierdoor steeg het aantal hulpvragen in 2024 naar ruim 82.000, een duidelijk signaal dat financiële problemen steeds vaker spelen. Dankzij deze vroege aanpak kun jij ook eerder geholpen worden, zodat schulden niet verder oplopen en je weer grip krijgt op je financiële situatie.

Groei van het aantal aanvragen

Het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening is flink gegroeid, met als oorzaak dat je als inwoner sneller wordt benaderd door je gemeente bij betalingsproblemen. In 2024 kwamen er ruim 82.000 aanvragen binnen, een stijging die laat zien dat het probleem van schulden steeds zichtbaarder wordt. Deze toename betekent ook dat er meer aandacht is voor jouw situatie en dat je sneller de juiste ondersteuning kunt ontvangen om uit de schulden te komen.

Effecten op de schuldregelingen

Door de stijgende hulpvragen nam ook het aantal schuldregelingen toe tot ruim 17.000 in 2024. Bijna zesduizend mensen zijn hierdoor zonder terugbetaling van hun schuldeisers schuldenvrij geworden, wat een enorme verlichting betekent. Deze nieuwe aanpak voorkomt dat je wordt gedwongen te betalen als daar geen ruimte voor is, en helpt je duurzaam uit de problemen te blijven, ondersteund door begeleiding die herhaling voorkomt.

Belangrijk om te weten is dat je bij de meeste schuldregelingen slechts achttien maanden aflost, waarna je schulden worden kwijtgescholden. Dat betekent dat je sneller vrij bent van financiële lasten en een nieuwe start kunt maken. Tegelijkertijd erkent de NVVK dat een derde van de groep zelf geen aflossingscapaciteit heeft, waardoor deze regeling juist zo waardevol is. Door deze werkwijze hoef jij niet langer tegen een onmogelijke betalingsplicht aan te hikken, maar word je geholpen op basis van wat echt haalbaar is.

Resultaten van de Nieuwe Aanpak

Dankzij de vernieuwde manier van schuldhulpverlening zijn er al duizenden mensen verlost van hun schulden zonder dat ze iets hoefden af te betalen. Door exact te berekenen wat je echt nodig hebt om rond te komen, voorkom je dat je onterecht wordt verplicht tot terugbetaling. Deze aanpak helpt vooral mensen met een zeer laag inkomen, die voorheen niet uit de schulden kwamen. Zo krijg jij een eerlijke kans om opnieuw financieel stabiel te worden, zonder extra druk van schuldeisers.

Aantal mensen dat schuldenvrij is

Sinds juli zijn er ongeveer zesduizend mensen met een laag inkomen schuldenvrij geworden via deze nieuwe regeling. Waar je vroeger misschien nog een maandelijkse aflossing moest doen, is dat nu vaak niet meer nodig wanneer je geen geld overhoudt. Dit betekent dat jij sneller kunt herstellen en begeleiding krijgt om te voorkomen dat je opnieuw in financiële problemen raakt.

Vooruitgang in schuldhulpverlening

De schuldhulpverlening maakt grote stappen om jouw situatie beter in te schatten en aan te pakken. Het aantal hulpvragen en schuldregelingen stijgt, mede doordat gemeenten eerder contact zoeken bij betalingsproblemen. Hierdoor ontvang jij eerder hulp en voorkom je dat schulden verder oplopen. Met ruim zeventienduizend schuldregelingen in 2024 is er een duidelijke beweging naar effectieve ondersteuning.

Belangrijk is dat lang niet iedereen terug hoeft te betalen, omdat de nieuwe rekenmethode inzicht geeft in wat je minimaal nodig hebt. Deze persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat je niet boven je draagkracht wordt belast. Het helpt je snel weer grip op jouw financiën te krijgen en duurzaam schuldenvrij te blijven.

Conclusie

Als jij worstelt met schulden en nauwelijks financiële ruimte hebt, is deze nieuwe schuldhulpaanpak een unieke kans voor jou. Sinds juli zijn zo’n zesduizend mensen met een laag inkomen schuldenvrij geworden zonder iets te hoeven terugbetalen. Door te kijken naar wat jij écht nodig hebt om rond te komen, wordt er rekening gehouden met jouw situatie en voorkom je dat je verder in de problemen raakt. Wacht niet langer; meld je aan en krijg begeleiding die jou helpt je toekomst zonder schulden op te bouwen.

FAQ

Q: Wat houdt de nieuwe werkwijze van schuldhulpverlening precies in?

A: De nieuwe werkwijze van schuldhulpverlening richt zich op mensen met een zeer laag inkomen die onvoldoende ruimte hebben om hun schulden af te lossen. In plaats van een vast bedrag, zoals vroeger bijvoorbeeld 50 euro per maand, wordt nu met een nieuwe rekenmethode vastgesteld hoeveel iemand echt nodig heeft om rond te komen. Als er niets overblijft na de noodzakelijke kosten, hoeven deze mensen helemaal niets te betalen aan schuldeisers en kunnen zij op die manier schuldenvrij worden zonder afbetaling.

Q: Voor welke groep mensen is deze regeling met name bedoeld?

A: Deze regeling richt zich vooral op mensen die zo’n laag inkomen hebben dat er geen enkele ruimte is om hun schulden af te lossen. Dit zijn niet alleen mensen die een uitkering ontvangen, maar ook mensen met een betaalde baan zonder vermogen of verkoopbare bezittingen zoals een auto. Van alle hulpvragers heeft ongeveer 43% werk en 16% van de mensen zonder aflossingsmogelijkheden heeft een betaalde baan.

Q: Hoe zorgt de schuldhulpverlening ervoor dat mensen niet opnieuw in financiële problemen komen?

A: Naast het kwijtschelden van schulden krijgen mensen begeleiding om financiële problemen in de toekomst te voorkomen. Dit kan bestaan uit budgetbeheer, financieel advies en nazorg. Door deze persoonlijke begeleiding proberen schuldhulpverleners ervoor te zorgen dat de hulpvrager duurzaam financieel zelfstandig blijft en niet opnieuw schulden opbouwt.

banner-small
Uw Specialist in Budgetbeheer: Financiële Zekerheid

Onze gespecialiseerde budgetbeheerders staan klaar om u te helpen met uw financiële zaken. Wij bieden een persoonlijke aanpak en zorgen voor de rust en stabiliteit die u verdient.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan